Licht Donker

Schakel over naar de Donkere Weergavemodus

Lees meer Sluiten

Wij zijn er om je te helpen

Wordt de behandeling vergoed?
Vergoeding door zorgverzekeraars

Het NKCV heeft voor 2021 met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract gesloten. Dit betekent dat de diagnostiek en behandelingen van het NKCV worden vergoed.

In 2017 en 2018 had het NKCV alleen met Menzis geen contract. Ben je verzekerd bij Menzis? Middels een Akte van Cessie kun je het NKCV machtigen om de declaratie rechtstreeks met jouw zorgverzekeraar af te handelen, in plaats van dat jij zelf de rekening krijgt toegestuurd en deze zelf declareert. Het gedeelte dat Menzis niet vergoedt, neemt het NKCV voor haar rekening. Je hoeft dus niet zelf bij te betalen. Voor meer informatie kun je telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

In alle gevallen heb je een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.

Wil je weten hoe de vergoeding zich verhoudt tot jouw polisvoorwaarden (natura- of restitutiepolis) of je eigen risico (verplicht en/of vrijwillig)? Informeer dan altijd eerst bij jouw zorgverzekeraar voordat je een afspraak maakt bij het NKCV. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Voor alle zorg aan kinderen tot 18 jaar geldt géén eigen risico. De gemeente vergoedt de zorg geleverd door het NKCV.

Declareren, declaratie, eigen risico, vergoeding, zorgverzekeraar
Eigen risico

Er zijn twee soorten eigen risico: het verplichte eigen risico en het vrijwillige eigen risico.

Als je 18 jaar of ouder bent, moet je een deel van de zorg die valt onder de basisverzekering eerst zelf betalen. Dat deel heet het verplichte eigen risico. De hoogte van het verplichte eigen risico is wettelijk bepaald en bedraagt voor 2021 € 385 per persoon.

Naast het verplichte eigen risico kun je bij jouw zorgverzekeraar zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico. je kiest dan een bedrag bovenop het verplichte eigen risico wat voor je eigen rekening komt.

Eigen bijdrage, vrijwillig eigen risico, basisverzekering, zorgverzekeraar
Over Chronische vermoeidheid
Wat is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)?

Als een arts je vertelt dat je het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) heeft, ben je al 6 maanden of langer achter elkaar erg moe. Jijzelf en de arts weten niet waarom je zo moe bent. Rusten helpt niet tegen de moeheid. Door de moeheid kun je veel minder dingen doen dan je gewend was. Je hebt bijvoorbeeld moeite met je werk, studie, huishouden, sport of leuke dingen doen met familie en vrienden. Klik hier voor meer informatie over het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Diagnose, diagnostiek, behandeling, CVS, ME
Wat is de oorzaak van CVS/ME?

De oorzaak van CVS/ME is niet precies bekend. We weten wel dat sommige mensen gevoelig zijn om CVS/ME te krijgen. En dat bepaalde factoren ervoor kunnen zorgen dat je CVS/ME krijgt, bijvoorbeeld een infectie of een periode met veel stress.

Vermoeidheid, Myalgische Encefalomyelitis (ME)
Hoe stelt een arts of specialist CVS / ME vast?

De arts of specialist kan CVS / ME vaststellen als hij zeker weet dat je op dit moment niet moe bent door een lichamelijke of psychische oorzaak. Ook ben je 6 maanden of langer ernstig moe en kun je niet meer de dagelijkse dingen doen. Klik hier voor meer informatie.

extreme vermoeidheid, altijd moe, vermoeid
Kun je herstellen van CVS/ME?

Ja, je kunt helemaal herstellen van CVS/ME. Hier vind je meer informatie over onze behandeling.

oververmoeidheid, extreem moe, herstel, moeheid
Hoe om te gaan met CVS/ME?

De volgende adviezen kunnen soms helpen om minder last te hebben van de vermoeidheid:

  1. Houd vaste bedtijden aan en sta dagelijks op dezelfde tijd op. Probeer overdag niet te slapen of te liggen. Probeer elke dag een stukje te wandelen of te fietsen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan en breid dit elke dag een stukje uit.
  2. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van activiteit, doe niet te veel achter elkaar en wissel activiteiten af. Bespreek je vermoeidheidsklachten altijd met je behandelend arts als je ongerust bent. 

Indien dit niet helpt en je veel hinder van de vermoeidheid ervaart bespreek dit dan met je behandelend arts. Bij het aanhouden van de moeheid, kan je deze vermoeidheidstest opnieuw invullen om te zien of je mogelijk in aanmerking komt voor behandeling of onderzoek.

Voor meer informatie over moeheid, klik hier.

CVS, Chronische vermoeidheid, extreem moe, tips, ME
Wat te doen tegen vermoeidheid?

Bespreek de klachten altijd eerst met je huisarts, die kan nagaan samen met jou of er geen lichamelijke oorzaak voor je klachten is. Als die er niet is kunnen de volgende adviezen helpen om sneller op te knappen:

  1. Houd vaste bedtijden aan, slaap voldoende uren en slaap niet overdag.
  2. Probeer meer lichaamsbeweging te nemen. Dat hoeft geen sport te zijn, maar probeer bijvoorbeeld elke dag een stukje te wandelen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan (bijv. 5 of 10 minuten) en breid dit elke dag een stukje uit.
  3. Zorg voor gelijkmatige verdeling van activiteit(en), doe niet teveel achter elkaar en wissel activiteiten af.

Bij aanhouden van de moeheid na 6 maanden, kan je de vermoeidheidstest op deze website invullen om te zien of je mogelijk in aanmerking komt voor behandeling.

Extreem moe, vermoeid, doodmoe, slaap
Wat helpt tegen vermoeidheid?

Bespreek de klachten altijd eerst met je huisarts, die kan nagaan samen met jou of er geen lichamelijke oorzaak voor je klachten is. Als die er niet is kunnen de volgende tips je wellicht helpen om sneller op te knappen:

  1. Houd vaste bedtijden aan, slaap voldoende uren en slaap niet overdag.
  2. Probeer meer lichaamsbeweging te nemen. Dat hoeft geen sport te zijn, maar probeer bijvoorbeeld elke dag een stukje te wandelen. Begin met een tijd die je makkelijk aankan (bijv. 5 of 10 minuten) en breid dit elke dag een beetje verder uit.
  3. Zorg voor gelijkmatige verdeling van activiteit(en), doe niet teveel achter elkaar en wissel activiteiten af.

Op deze website kun je meer informatie vinden over vermoeidheid. Klik hier voor meer informatie over vermoeidheid.

Bij aanhouden van de moeheid na 6 maanden, kan je de vermoeidheidstest op deze website invullen om te zien of je mogelijk in aanmerking komt voor behandeling.

Is CVS/ME een chronische ziekte?

We weten door wetenschappelijk onderzoek dat je helemaal kunt herstellen van CVS/ME. Daarom is CVS/ME geen chronische ziekte. De term chronisch is dus wat verwarrend. Het slaat op de lange periode dat iemand al moe is.

Is er een verschil tussen ME en CVS?

Er is geen verschil tussen Myalgische Encefalomyelitis (ME) en het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Vaak gebruiken we deze twee termen (namen van ziektes) door elkaar. Volgens de Nederlandse gezondheidsraad is ME hetzelfde als CVS.

CVS, ME, syndroom, chronisch, moe
Zijn er medicijnen tegen CVS / ME?

Nee, er is nog geen medicijn tegen CVS / ME.

Wat is het verschil tussen CVS/ME en fibromyalgie?

De klachten van een patiënt met Fibromyalgie lijken veel op de klachten van iemand met CVS/ME. Iemand met Fibromyalgie heeft wel meer pijn, vermoeidheid is een bijkomende klacht. Vaak was de pijn er ook eerder dan de vermoeidheid.

Wat is het verschil tussen CVS/ME en de ziekte van Lyme?

Iemand met de ziekte van Lyme heeft klachten die veel lijken op de klachten van een patiënt met CVS/ME. Heb je de ziekte van Lyme gehad? En ben je nog steeds chronisch vermoeid? Dan kan cognitieve gedragstherapie je ook helpen. We doen een onderzoek naar vermoeidheid en Lyme. Kijk voor meer informatie hierover op de onderzoekspagina.

Bij aanhouden van de moeheid na 6 maanden, kan je de vermoeidheidstest op deze website invullen om te zien of je mogelijk in aanmerking komt voor behandeling.

Tekenbeet, teek
Helpt cognitieve gedragstherapie voor CVS/ME ook tegen mijn pijn?

Veel patiënten met CVS/ME hebben ook pijn. De behandeling moet ervoor zorgen dat je minder of niet meer moe bent. Het zorgt er niet voor dat je minder pijn zult hebben. Het is wel zo, dat je vaak minder pijn hebt als je minder moe bent.

Hoe vaak komt CVS/ME voor?

In Nederland zijn minimaal 40.000 patiënten met CVS/ME. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Niet meer dan 25 van de 100 patiënten is een man. Ook jongeren vanaf 10 jaar kunnen CVS/ME hebben.

chronisch, vermoeid, moeheid, extreem moe, doodmoe
Over de intake procedure
Waarom is de intake bij het NKCV zo uitgebreid?

De vermoeidheid heeft vaak te maken met andere klachten. Soms is het niet makkelijk te ontdekken of vermoeidheid de oorzaak is of het gevolg. We willen er zeker van zijn dat vermoeidheid een probleem is dat we rechtstreeks moeten aanpakken.

De behandeling is verder intensief en vraagt best veel van je. Voordat je begint met de behandeling, willen we zeker weten dat de behandeling bij je past.

behandeling, Myalgische Encefalomyelitis
Waarom moet je iemand meenemen naar het uitslaggesprek?

Je krijgt tijdens het uitslaggesprek veel informatie. Veel patiënten met vermoeidheidsklachten hebben moeite zich te concentreren en kunnen niet veel informatie opslaan. Het is daarom prettig als er iemand meeluistert. Ook is het fijn als iemand weet wat je te wachten staat. Deze persoon kan je dan beter steunen tijdens de behandeling.

Diagnose, moe, slapen
Over de behandeling
Wat is de wachttijd voor een behandeling?
  • De wachttijd tussen de aanmelding en de intake is momenteel maximaal 6 weken.
  • De wachttijd tussen de intake en de behandeling is eveneens maximaal 6 weken.

We kunnen je vooraf niets beloven over onze wachttijden. De informatie hierboven geeft je geen rechten. Wil je meer weten over onze wachttijden? Klik hier of neem contact met ons op.

Behandeltijd, duur van het traject
Kunnen jullie mij ook via internet behandelen?

Op dit moment behandelen wij volwassenen met CVS/ME nog face-to-face. We doen wel wetenschappelijk onderzoek naar cognitieve gedragstherapie via internet. Hier vind je meer informatie over dit onderzoek.

Jongeren behandelen we standaard via internet. We weten uit onderzoek dat dit bij hen het meest effectief is. Hier vind je meer informatie over CVS/ME bij jongeren.

Online behandeling, hulp, therapie
Kan de behandeling schadelijk zijn?

De behandeling is niet schadelijk. Dit hebben we onderzocht. Hier vind je het onderzoek.

Waar kan ik nog meer behandeld worden voor CVS/ME?

Je kunt in Nederland op verschillende plekken behandeld worden voor CVS/ME. Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) is een specialistisch behandelcentrum. Dit betekent dat wij alleen vermoeidheid behandelen.

NKCV
Overige vragen
Heb je een klacht?

Wij proberen je een zo goed mogelijke behandeling te bieden. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent. Je kunt ons dit laten weten door contact op te nemen via ons telefoonnummer (020 444 3925) of e-mailadres (secretariaatnkcv@amsterdamumc.nl). Wij doen dan ons best om met je tot een oplossing te komen.

Per 1 januari 2020 vallen we onder de klachtenregeling van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van het Amsterdam UMC, locatie VUmc: Klachtenregeling Amsterdam UMC.

Beklag, bezwaar, bedenking
Privacy

Alle diagnostiek en behandeling is door het NKCV uitbesteedt aan Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dat betekent dat Amsterdam UMC, locatie VUmc samen met het NKCV verantwoordelijk is voor de verwerking van jouw persoonsgegevens. Het privacybeleid en beleid informatiebeveiliging van Amsterdam UMC, locatie VUmc is op de verwerking van uw gegevens van toepassing. Jouw gegevens worden verwerkt in het patiëntendossier van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Meer informatie over de privacy kun je vinden op:  https://www.vumc.nl/privacy-en-cookies.htm

Privacy verklaring, privacy policy, recht, Cookies, Gegevensverzameling
Logo Amsterdam UMC Logo ISO 9001 Logo Zorgkaart Nederland
Disclaimer © 2024 AMC, alle rechten voorbehouden - Privacy Policy